03 357 5260 keskus@herttuankp.fi

Kuvanveistäjä Johanna Suonpään teosehdotus Verso voittoon Timanttikorttelin avoimessa taidekilpailussa Kangasalan keskustaan

26.06.2023 | Asiakastiedotteet

Kangasalan keskustaan rakentuvaan Timanttikortteliin etsittiin teosehdotuksia pysyväksi taideteokseksi avoimen taidekilpailun kautta. Kiinteistöosakeyhtiö Kangasalan Timantin järjestämä avoin taidekilpailu oli auki 10.1.–2.5.2023 Suomessa toimiville taiteilijoille ja taiteilijaryhmille ja se käytiin anonyymisti. 56 kilpailuehdot täyttävän ehdotuksen joukosta kilpailun voittoon nousi Johanna Suonpään laatima teosehdotus Verso. Kiillotetusta teräksestä rakentuva Verso on muotokieleltään elegantti veistos, jossa on rytmillistä liikettä. Teoksen lehtimäiset muodot luovat valon ja varjon vaihteluita ja teokseen integroitavat valot luovat teokselle myös oman pimeän ajan ilmeen. Teosehdotus viittaa hienovaraisella tavalla kasvun teemoihin ja asettuu Timanttikorttelin pääsisäänkäynnin eteen muodostuvalle aukiolle. Johanna Suonpää (s. 1969) on Helsingissä asuva tekstiilitaiteilija ja kuvanveistäjä. Suonpään teoksia on mm. Valtion taidekokoelmissa ja julkisista tiloista hänen teoksiaan löytyy Opetus- ja kulttuuriministeriöstä sekä Helsingin Rastilan Maistraatin vihkihuoneesta.

Toiselle sijalle kilpailussa sijoittui Jaakko Heikkilän teosehdotus Puhuvat paadet. Graniittisista, ihmishahmoihin viittaavista kiviveistoksista koostuva moniosainen teoskokonaisuus sijoittuu kortteliaukioille ja luo tilakokemuksen, jonka sisään voi astua.

Kolmannelle sijalle sijoittui Milla Vaahteran teosehdotus Kajastus, joka koostuu Timanttikorttelin aulatiloihin sijoittuvista lasimobile-teoksista sekä yksittäisistä pienemmistä lasiteoksista, jotka sijoittuvat rakennuksen käytävätiloihin.

Kilpailussa palkittavat ehdotukset päätti monialainen palkintolautakunta. Näkemykset eri teosehdotusten puolesta jakautuivat raadissa laajasti, ja päätös voittajasta syntyi lopulta äänestyksen kautta, kun palkintolautakuntaan Suomen taiteilijaseuran nimittämät taiteilijajäsenet käyttivät veto-oikeuttaan Verso-ehdotuksen hyväksi.

”Osa palkintolautakunnasta odotti teosehdotuksilta ehkä enemmänkin yllätyksiä ja riskinottoa. Kilpailu mahdollisti materiaalin, aiheen ja budjetin puolesta suhteellisen paljon vapauksia, mutta samalla taiteen paikat rajautuivat arkkitehtuurin puitteissa aika tarkkaan, joka varmasti ohjasi hallitumpaan suuntaan”, kilpailun järjestäjänä toimineen Public Art Agency Finlandin taidekoordinaattori Maija Kovari arvelee.

Kilpailuehdotuksista järjestettiin myös erillinen yleisöäänestys, jossa oli esillä kahdeksan teosehdotusta. Yleisöäänestys oli auki 23.5.–4.6.2023 Kangasalan Sanomien verkkosivuilla sekä Kangasala-talon näyttelyssä. Ääniä yleisöäänestykseen tuli yhteensä 408 ääntä, jotka jakautuivat melko tasaisesti, kärjessä Puhuvat paadet (82 ääntä), Kolo (69 ääntä), Puutarhajuhlat (68 ääntä), Verso (57 ääntä) sekä Kajastus (54 ääntä). Eniten ääniä saanut ehdotus tulee saamaan oman tunnustuspalkintonsa.

”Taide selvästi kiinnostaa Kangasalla ja oli mahtava huomata yleisöäänestyksen saama suosio. Timanttikorttelin rakentaminenhan on nyt viivästymässä, joten yleisö joutuu vielä odottamaan sekä rakennusta että siihen toteutettavaa taidetta. Aika näyttää, miten viivästyminen, ja toisaalta palkintolautakunnan työskentelyssä korostunut kannatuksen jakautuminen, vaikuttaa aikanaan taidehankintaan. Hienoja teosehdotuksia saatiin ja kiitos siitä jokaiselle kilpailuun osallistuneelle!”, Kangasalan omana taidekoordinaattorina kesällä aloittanut Eljas Suvanto summaa.

Lisätietoja:
Toni Ketolainen, toimitusjohtaja, Kiinteistö oy Kangasalan Timantti
Marke Vornanen, vapaa-aikajohtaja, Hyvinvointi- ja vapaa-aikapalvelut, Kangasalan kaupunki
Eljas Suvanto, taidekoordinaattori, Hyvinvointi- ja vapaa-aikapalvelut, Kangasalan kaupunki
Maija Kovari, taidekoordinaattori, Public Art Agency Finland